Uilenborden

In onze eigen werkplaats vervaardigen wij volkunststof uilenborden (geen trespa). Deze kunststof uilenborden zijn zo goed gemaakt dat ze niet van houten uilenborden te onderscheiden zijn. Een belangrijk voordeel van kunststof uilenborden is dat ze weinig onderhoud vragen. Uilenborden zijn er in vele streek gebonden uitvoeringen, maar kunnen bij ons ook naar eigen ontwerp gemaakt worden.

Verschillende typen uilenborden

Er zijn 6 verschillende soorten streekgebonden uilenborden. Het verschil is te zien aan de vorm van de makelaar, dit is de versierde balk in het midden van het uilenbord. Bekijk alle soorten uilenborden hieronder.

De Friese Wouden

De Friese Wouden

Het uilenbord van de Friese Wouden, de Legean (streek Irnsum-Sneek) en hier en daar ten zuiden van Leeuwarden: in de opengewerkte makelaar is een kelk-vorm verwerkt.

De Zuidwesthoek

De Zuidwesthoek

Het uilenbord van de Zuidwesthoek: met het typerende `harp`-motief en het in het vlieggat uitgezaagde vogeltje-kijkt-om.

Hennaarderadeel

Hennaarderadeel

Het uilenbord van Hennaarderadeel: de makelaar is bekroond met het voor de type uilebord zo kenmerkende `mannetje`.

Midden Fryslân

Midden Fryslân

Het uilenbord van Midden Friesland: de makelaar is aan weerszijden versierd met palmtakken.

Westergo

Westergo

Het uilenbord van Westergo: evenredig van vorm en verhouding met een opengewerkt rad. De zwanen hebben een halslint.

Noordelijke kleistreken

Noordelijke kleistreken

Het uilenbord van de noordelijke kleistreken met de in verhouding tot de breedte van het uilebord lange makelaar; opengewerkt en sierlijk.

Wilt u een nieuw uilenbord laten maken?

Neem contact met ons op voor meer informatie en prijzen.

Neem contact op

De historie van uilenborden

Om de nokbalk van een boerderij te beschermen tegen invloeden als wind en regen werd een driehoekig bord op deze plek gemonteerd. Door de jaren heen ging men deze borden versieren, en zo ontstonden verschillende typen uilenborden die verschillende streken in Friesland typeren. Het woord ‘uilenbord’ komt van de gaten die in het bord werden gemaakt, zodat uilen en andere vogels zich konden nestelen in de boerderij. Zij werden vroeger gezien als handige muizenvangers. Tegenwoordig zijn deze gaten vaak afgedekt.

Plaatsen van een uilenbord

Na het vervaardigen of restaureren van uw uilenbord zorgen we dat deze weer netjes op het dak geplaatst wordt. Afhankelijk van de hoogte van uw dak doen we dit met een ladder of hoogwerker.

Restauratie van uilenborden

Heeft u een uilenbord in relatief goede staat op uw huis of schuur? Dan kunnen wij deze ook restaureren en terugplaatsen. Bij restauratiewerk gaat het meestal om opnieuw schilderen en het repareren van houtwerk. Wilt u meer weten over de restauratie van uilenborden en of uw uilenbord nog goed genoeg is voor restauratie? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

 

Bate Batema

Dé rietdekker uit Friesland. We maken uitsluitend gebruik van kwaliteitsriet en doen er alles aan om de maximale levensduur uit een dak te halen. Bij ons geldt: afspraak is afspraak. Wij werken uitsluitend met mensen die hun vak verstaan en trots zijn op hun werk.

We bieden 10 jaar garantie op het riet en onze daken worden onafhankelijk gekeurd door de onafhankelijk keurmeesters.

Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen, of wilt u ons riet eens vergelijken? We komen graag met u in contact.

Contactgegevens

Tillewei 6
9258 CN
Jistrum

E: info@batebatema.nl
T: 06 5131 5413

Deze site wordt beveiligd door reCAPTCHA en het Google Privacy-beleid en de servicevoorwaarden zijn van toepassing.